perjantai 15. tammikuuta 2016

The way I do it

Minulta kysytään usein, kuinka teen vanhasta kirjasta uuden mixed media tekniikalla. Tässä kerron eräästä tavastani alusta valmiiksi työksi. Se on vain yksi monista, mutta olen todennut sen helpoksi ja kestäväksi, tosin hieman aikaa vieväksi liimailun ja kuivattelun takia.

Monilta kirpputoreilta saa ottaa poistolaatikoista ilmaiseksi vanhoja kirjoja. Hyödynnän näitä ja valitsen yleensä sellaisen, jossa on kellastuneet sivut ja kovat kannet. Tarkastan, että kannet ovat ehjät, samoin sidonta vielä tukeva. Useissa ohjeissa neuvotaan repimään sivuja pois, mutta tässä neuvon toisen tekniikan. Valitsen sopivan paksuisen kirjan, riippuen toteutettavien aiheiden määrästä. Tällä tekniikalla n 100 sivuisesta kirjasta tulee 12-14 aukeamaa.

Aloitan liimaamalla 3-4 sivua yhteen vesiohenteisella liimalla. Tämä kannattaa tehdä huolellisesti ohentaen liimaa vedellä juoksevaksi ja levittäen tarkasti isolla siveltimellä. (Suosittelen liimaamaan korkeintaan 3 aukeamaa kerrallaan.) Sen jälkeen kuivatus raskaan painon alla (2-3vrk) ja sama käsittely seuraaville sivuille kunnes koko kirja on liimattu. Kirjan kannet voi koristella esim kauniilla kuviopaperilla, sekä sievällä nauhalla, jolla valmiin kirjan voi sitoa kiinni.




Seuraavaksi pohjamaalaan sivut valkoisella. Käytän gessoa, mutta muutkin vesiohenteiset pohjamaalit käy. Jos haluan upottaa sivuille muuta materiaalia pintastruktuurin rakentamiseksi, teen sen ennen pohjamaalausta. Pohjamaalin levitän ohuelti, jotta kirjan alkuperäinen teksti kuultaa hennosti läpi. Kuivatan pohjamaalin kuumailmapuhaltimella. (Askartelukaupoista voi ostaa kuumailmapuhaltimia, joiden teho on tähän tarkoitukseen aivan riittävä. Lisäksi niitä voi hyödyntää embossauksessa eli kohokuvioinnissa.)



Kuivalle pohjamaalatulle pinnalle väritin sivujen reunat vaaleanpunertavalla sävyllä himmentäen keskiöön päin. Tein samalla värillä pohjaan myös roiskeita, joita käytän varsinkin fantasia aiheita maalatessani. (Roisketäplistä voi vaikkapa ideoida kuvioita varsinaiseen maalaukseensa. Kuten alempana olevassa kuvassa näkyy, tein tässä työssä roiskeesta oksalla istuvan linnun.)


Seuraavaksi hahmottelin aukeaman aiheen lyijykynällä ja aloitin maalaamisen. Maalaan useimmiten akryyliväreillä, jotka ohennan vedellä läpikuultaviksi. Käytän myös akryylipohjaisia deco askartelumaaleja, jotka on jo valmiiksi ohennettuja. Värit sekoitan tavallisesti itse, koska suoraan tuubista ne on sävyiltään usein hieman kovia ja epätodellisia. Näin lopputuloksesta tulee akvarellinomainen, pehmeä ja matta. Mattapinnalla efektikoristeet ja piirrokset erottuvat paremmin. Koska kirjan sivuja käännellään, eikä niiden suojana ole lasia, on akryyli akvarelliväriä kestävämpi.

 


Halutessaan voi kuvaa piristää askarteluteipeillä tai kuviopapereilla, jotka maalaan päälle läpikuultavasti. Tässä käytin kuvioituja askarteluteippejä, joita leikkelin hieman kuvani muotoihin sopivammiksi.





Maalasin aluksi itse pääaiheen, jonka annoin kuivua hyvin ennen taustan maalaamista.  Kun koko aukeaman kuva oli kuivunut, vahvistin vielä varjoja tummemmilla sävyillä ja tehostin joitakin kohtia ääriviivapiirroksin.










Tämän jälkeen aloitin koristelun, jonka tein geelikyynillä, kohopastalla ja kohojauheella. (Embossauksella saa helposti pintaan kolmiulotteisuutta ja lisää mielenkiintoa.)

Mixed media tekniikassa kuvanrakentamiseen sopii mainiosti myös kankaat, pitsit, nauhat, helmet, paljetit ym. Koristeluun myös tussit, musteet, metallinhohto maalit jne. Vain mielikuvitus on rajana. Mutta siinäpä sitten piileekin ylikoristelun vaara, jos ei malta lopettaa ajoissa.







Kun maalaus oli valmis ja hyvin kuivunut, kirjoitin tekstin tussilla ja otsikon leimailin kirjaimilla. (Tehosanat, lausahdukset, numerot ym on kiva leimata, jolloin huomio kiinnittyy niihin helpommin. Joskus liimaan työhön myös valmiita kirjaimia ja numeroita, jotka maalaan ja koristelen itse. Ne toimivat hyvin tehokeinona ja tekevät sanomasta ikäänkuin painavamman.)



Lopuksi tuputin vielä sivujen ulkoreunat hivenen tummemmalla leimasinvärillä syvyysvaikutelman aikaansaamiseksi.  Ja ihan viimeiseksi kevyt suihkaus fixatiiviä ja kuivatus paikassa jossa on hyvä ilmanvaihto.


Näin syntyi fantasiakuva vanhan kirjan aukeamalle.

 


 


4 kommenttia:

  1. Kiitos selventävästä postauksestasi. Itse joskus kokeilin tuota tehdä mutta aikaa ei ole kaikkeen mitä haluaisin tehdä. Joten mukavaa käydä ihastelemassa näitä muualla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä ihan totta, että aika ei millään tahdo riittävän. Usein toivoisi vuorokaudessa olevan 48 tuntia, jotta tämmöinen intohimoinen käsillä tekijä ehtisi kaikkea kokeilla.

      Poista
  2. Tällaista kirja-kirjaa olen myös suunnitellut, mutta aikaahan se vaatii. Kiitos ohjeesta, työsi on myös kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä muuta kuin tuumasta toimeen, kun tuon liimailu alkuvaiheen ja pohjamaalauksen saa tehtyä, niin sittenhän työ eteneekin mukavaa vauhtia. Näitä taiteilijakirjoja on kiva selailla ja säilytyskin on helpompaa kuin isojen taulujen.

      Poista