maanantai 25. tammikuuta 2016

Taskukortti

Viikon P*skishaasteessa #306 pyydettiin tekemään taskukortti. Pitkästä aikaa innostuin osallistumaan haasteeseen. Taskukortteja olen tehnyt vuosien varrella melko paljon. Ne ovat mielestäni hyvin käyttökelpoisia kutsuissa.

Tämä simppeli korttini voisi toimia vaikkapa kihlajaisten, kultahäiden, tms kutsuna. Miksei ihan normaalihäidenkin, avainsanaksi voisi silloin vaihtaa halutessaan Kutsu(n). Toki myös ristiäisten tai rippijuhlien, korvaamalla sormukset vaikkapa ristillä. Käyttötarkoituksia on monia.

Itse kutsukorttiin kirjoittaisin pääasian ja lisäksi sujauttaisin taskuun erillisen ajo-ohjeen tms infolehtisen.


lauantai 23. tammikuuta 2016

Talvinen aamunkoi

Aina en jaksa tehdä fantasiamaalauksia tai satukuvia, vaikka ne ovatkin suuri intohimoni. Välillä syntyy kaikenlaista muutakin, kuten tämä geometrisin kuvioin toteutettu akryylimaalaus. Koko kehystettynä paspiksen kanssa 50 x 70cm. (Kuvasin maalauksen kehystettynä ja suojapleksi heijastaa salaman valon ikävästi keskelle maalausta. Pahoitteluni siitä!)





Jos kiinnostuit Talvisesta aamunkoista, niin laitathan rohkeasti kommenttisarakkeeseen yhteydenottopyynnön.

perjantai 22. tammikuuta 2016

Pohjantähden alla

Aamulla pakkasta -24C, onneksi on jo puoleen päivään mennessä hieman lauhtunut mittarin näyttäessä -18C. Viikonlopulle on ennustettu radikaalia lauhtumista ja ensi viikon alkuun jopa vesisadetta. Aika hurjaa sään vaihtelua. Tosin kyllä tässä jo toivoo hieman lämpimämpää keliä, jotta pääsisi ulkoilemaan muutenkin kuin koiran kanssa korttelin ympäri kiertäen viiden minuutin lenkkejä muutaman kerran päivässä. Tosin jos ihan vesisadetta saadaan, niin sitten on taas kiusana liukkaus. Niin monta kertaa olen kaatunut ja itseni loukannut, milloin luita poikki ja milloin venähdyksiä, että olen alkanut tosissani pelätä noita liukkaita kelejä.

Jotten nyt kuitenkaan sortuisi ihan perisuomalaisen ruikutuksen puolelle, niin täytyy todeta että olen kyllä myös nauttinut täysin siemauksin kauniista talvisista maisemista, pakkasen luomista taideteoksista ja kimmeltävistä hangista.

Pakkasen innoittamana maalasin tämänkin aukeaman siivekkäistä kertovaan taiteilijakirjaani tavoitellen Täällä pohjantähden alla kansanlaulun sanomaa.


 


maanantai 18. tammikuuta 2016

Talvisia tunnelmia

            Pakkasta, jäätä, viimaa, lunta, valkoista ja mustaa, tähtiä ja tuiskua,



kuurankukkia, kevyitä lumihiutaleita,
valoja ja varjoja, kuraisia katuja, pimeitä iltoja...


Listaa voisi jatkaa loputtomiin, kertoen talvesta sanoin luoden mielikuvia,
joita taiteilijat esittelevät visuaalisin keinoin Kirkkonummen pääkirjaston Porkkalasalissa Talvikuvia näyttelyssä 6. helmikuuta 2016 saakka.

 


Ilokseni myös nämä kaksi sekatekniikkamaalaustani läpäisivät jyrytyksen ja ovat mukana tässä tyylikkäästi rakennetussa näyttelyssä, jonka jyrytti kirkkonummelainen kuvataiteilija Age-Elisa Riekkinen. Mielestäni hän on valinnoissaan onnistunut taitavasti tavoittamaan vaihtelevia talvisia tunnelmia, jakaen näyttelyn perinteiseen ja moderniin osaan.  Hän kertoi, että halusi ripustuksesta myös mahdollisimman väljän, koska talvinen maisemakin on avarampi kuin kesällä. Myös se välittyy hyvin tässä kauniissa näyttelyssä.

Näyttelyyn on vapaa pääsy kirjaston aukioloaikoina osoitteessa Kirkkotori 1.




 

perjantai 15. tammikuuta 2016

The way I do it

Minulta kysytään usein, kuinka teen vanhasta kirjasta uuden mixed media tekniikalla. Tässä kerron eräästä tavastani alusta valmiiksi työksi. Se on vain yksi monista, mutta olen todennut sen helpoksi ja kestäväksi, tosin hieman aikaa vieväksi liimailun ja kuivattelun takia.

Monilta kirpputoreilta saa ottaa poistolaatikoista ilmaiseksi vanhoja kirjoja. Hyödynnän näitä ja valitsen yleensä sellaisen, jossa on kellastuneet sivut ja kovat kannet. Tarkastan, että kannet ovat ehjät, samoin sidonta vielä tukeva. Useissa ohjeissa neuvotaan repimään sivuja pois, mutta tässä neuvon toisen tekniikan. Valitsen sopivan paksuisen kirjan, riippuen toteutettavien aiheiden määrästä. Tällä tekniikalla n 100 sivuisesta kirjasta tulee 12-14 aukeamaa.

Aloitan liimaamalla 3-4 sivua yhteen vesiohenteisella liimalla. Tämä kannattaa tehdä huolellisesti ohentaen liimaa vedellä juoksevaksi ja levittäen tarkasti isolla siveltimellä. (Suosittelen liimaamaan korkeintaan 3 aukeamaa kerrallaan.) Sen jälkeen kuivatus raskaan painon alla (2-3vrk) ja sama käsittely seuraaville sivuille kunnes koko kirja on liimattu. Kirjan kannet voi koristella esim kauniilla kuviopaperilla, sekä sievällä nauhalla, jolla valmiin kirjan voi sitoa kiinni.




Seuraavaksi pohjamaalaan sivut valkoisella. Käytän gessoa, mutta muutkin vesiohenteiset pohjamaalit käy. Jos haluan upottaa sivuille muuta materiaalia pintastruktuurin rakentamiseksi, teen sen ennen pohjamaalausta. Pohjamaalin levitän ohuelti, jotta kirjan alkuperäinen teksti kuultaa hennosti läpi. Kuivatan pohjamaalin kuumailmapuhaltimella. (Askartelukaupoista voi ostaa kuumailmapuhaltimia, joiden teho on tähän tarkoitukseen aivan riittävä. Lisäksi niitä voi hyödyntää embossauksessa eli kohokuvioinnissa.)



Kuivalle pohjamaalatulle pinnalle väritin sivujen reunat vaaleanpunertavalla sävyllä himmentäen keskiöön päin. Tein samalla värillä pohjaan myös roiskeita, joita käytän varsinkin fantasia aiheita maalatessani. (Roisketäplistä voi vaikkapa ideoida kuvioita varsinaiseen maalaukseensa. Kuten alempana olevassa kuvassa näkyy, tein tässä työssä roiskeesta oksalla istuvan linnun.)


Seuraavaksi hahmottelin aukeaman aiheen lyijykynällä ja aloitin maalaamisen. Maalaan useimmiten akryyliväreillä, jotka ohennan vedellä läpikuultaviksi. Käytän myös akryylipohjaisia deco askartelumaaleja, jotka on jo valmiiksi ohennettuja. Värit sekoitan tavallisesti itse, koska suoraan tuubista ne on sävyiltään usein hieman kovia ja epätodellisia. Näin lopputuloksesta tulee akvarellinomainen, pehmeä ja matta. Mattapinnalla efektikoristeet ja piirrokset erottuvat paremmin. Koska kirjan sivuja käännellään, eikä niiden suojana ole lasia, on akryyli akvarelliväriä kestävämpi.

 


Halutessaan voi kuvaa piristää askarteluteipeillä tai kuviopapereilla, jotka maalaan päälle läpikuultavasti. Tässä käytin kuvioituja askarteluteippejä, joita leikkelin hieman kuvani muotoihin sopivammiksi.





Maalasin aluksi itse pääaiheen, jonka annoin kuivua hyvin ennen taustan maalaamista.  Kun koko aukeaman kuva oli kuivunut, vahvistin vielä varjoja tummemmilla sävyillä ja tehostin joitakin kohtia ääriviivapiirroksin.










Tämän jälkeen aloitin koristelun, jonka tein geelikyynillä, kohopastalla ja kohojauheella. (Embossauksella saa helposti pintaan kolmiulotteisuutta ja lisää mielenkiintoa.)

Mixed media tekniikassa kuvanrakentamiseen sopii mainiosti myös kankaat, pitsit, nauhat, helmet, paljetit ym. Koristeluun myös tussit, musteet, metallinhohto maalit jne. Vain mielikuvitus on rajana. Mutta siinäpä sitten piileekin ylikoristelun vaara, jos ei malta lopettaa ajoissa.







Kun maalaus oli valmis ja hyvin kuivunut, kirjoitin tekstin tussilla ja otsikon leimailin kirjaimilla. (Tehosanat, lausahdukset, numerot ym on kiva leimata, jolloin huomio kiinnittyy niihin helpommin. Joskus liimaan työhön myös valmiita kirjaimia ja numeroita, jotka maalaan ja koristelen itse. Ne toimivat hyvin tehokeinona ja tekevät sanomasta ikäänkuin painavamman.)



Lopuksi tuputin vielä sivujen ulkoreunat hivenen tummemmalla leimasinvärillä syvyysvaikutelman aikaansaamiseksi.  Ja ihan viimeiseksi kevyt suihkaus fixatiiviä ja kuivatus paikassa jossa on hyvä ilmanvaihto.


Näin syntyi fantasiakuva vanhan kirjan aukeamalle.

 


 


torstai 7. tammikuuta 2016

Mustia perhosia




Vuoteni alkoi hyytävän kylmissä merkeissä talvikuvia maalaten. Kolme uutta maalausta valmistui pari päivää sitten ja on jo kehystettykin. Tarkoitukseni on tarjota niitä talviaiheisen näyttelyn jyrytykseen.

Innostuin ohessa kuitenkin myös aloittamaan uutta taiteilijakirjaa,
jonka punaiseksi langaksi ajattelin siivekkäitä. Mitä ne sitten onkaan.
Päätin rakentaa tämän teoksen vanhasta kellastuneesta kovakantisesta kirjasta.
Aukeamat olen pohjustanut gessolla ja kuvat rakennan sekatekniikalla.

Ensimmäinen aukeama valmistui kuvan osalta eilen.
Siihen tuli perhosia, ei kylläkään kovin kesäisiä.
Tämä pimeä, kylmä vuodenaika näyttää tunkevan alitajunnasta
tiettynä kylmänä väripalettina myös kuviini.


Alkuideani on tehdä kunkin aukeaman toiselle sivulle kuva ja toiselle  runo. Usein maalaan tekstistä kuvaksi, mutta tämän kirjan aukeamat syntyvät varmasti molemmin päin.

Tähän ensimmäiseen kuvaan ei ole vielä tekstiä. Mielestäni siitä tuli hyvin surumielinen, itselleni tulee mieleen luopuminen, hyvästit tms.
Vinkit tekstiä varten otan kiitollisuudella vastaan ja ilahdun jos kerrot mitä tämä kuva sinulle tuo mieleen.



maanantai 4. tammikuuta 2016

Herkuttelua ja fiilistelyä

                            Joulunajan herkkuhetkistä olemme tänä vuonna
                     nauttineet täysin siemauksin niin kotona kuin kylässäkin.

 

 


Vaaka on piilotettu makuukammarin nurkkaan ja kaivetaan esiin vasta kuntokuurin päästyä hyvään vauhtiin.

Tänä vuonna Joulun aika on ollut todellista herkuttelua, makeita leivonnaisia, karamellejä ja kohvehteja jok`ikinen päivä.
Vaikka kotona herkkuja ei niin valtavan paljon ole ollutkaan, niin kyläreissuilla ollaan nautittu makeuksista senkin edestä. Ja kyllä ollaan ihania makuelämyksiä saatukin!

 
 
Kunhan pakkaset tuosta hieman hellittää, niin sitten täytyy aloittaa reipas sauvakävelykuuri, toivottavasti se auttaa kilojen karistamisessa.  Astmaatikolle kovat pakkaset ovat myrkkyä ja siitä syystä käperryn vielä filtin alle odottamaan sään lauhtumista. Toistaiseksi siis vain mielikuvaharjoittelua.

 
 

 

Loppiaisena pitäisi taas haikein mielin luopua kaikista ihanista Joulukoristeluista ja pukea koti arkisempaan asuun. Vuosi vuodelta tuntuu, että  Joulu hujahtaa ohi nopeammin ja nopeammin. Ehkä ensi vuonna tässä taloudessa siirrytäänkin "Joulun aikaan" jo pari viikkoa aiemmin, jotta ehdimme nauttia tunnelmasta riittämiin.

Onneksi Joulu tulee joka vuosi uudestaan! Nyt on aika hurahtaa talven riemuihin  ja kääntää katseet kohta kohti kevättä.