Google+ Followers

keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Trullit eli Pääsiäisnoidat

Pääsiäisnoidat eli trullit,  liittyvät Pääsiäisajan mytologiaan.
Historiallisesti virpominen ja trullit ovat vastakkaisia ilmiöitä, sillä virpominen liittyy siunaamiseen ja trullit kiroamiseen. (Lähde:Wikipedia)

Nykyään tunnetaan varhaisesta pääsiäisnoitailmiöstä muuntunut lasten leikki, eli virpovien pikku-trullien perinne, jossa palmusunnuntaina lapset pukeutuvat noidiksi kulkien ovelta ovelle virpomassa ja odottaen vastapalkkaa. Tähän perinteeseen liittyy noidiksi pukeutuminen, kasvojen maalaus, virpomisvitsat, onnentoivotusloru ja palkan vaatiminen.


Minä ompelin toissapäivänä tilkuista kolmelle pikkunoidalle hameet ja esiliinat. Pienin näistä noidista on alle 2-vuotias, keskimmäinen 3-v ja vanhin 5-v. Yhdessä heidän kanssaan askartelimme eilen myös virpomisvitsat valmiiksi ensi sunnuntain virpomisleikkiä varten.


                                              Tässä ensiksi ompelemani hamoset ja essut:

                          Näistä tarvikkeista askarreltiin lasten kanssa virpomisvitsat:
pehmeää paperia puun lehtiä varten, värikkäitä höyheniä, kreppipaperia ja helmiä kukkiin, sekä ohutta rautalankaa, teippiä ja liimaa. Niin ja tietysti niitä pajun oksia.                           Näin iloisen värikkäitä näistä tekemistämme virpomisvitsoista sitten tuli.
        


                   Mikä parasta, olivat riittävän helppoja näinkin pienten lasten kanssa askarrella.

                                                      
                                    Ja sitten vaan pikku-trulleja odottelemaan Palmusunnuntaina!

2 kommenttia:

  1. Ihana hameet ja essut pikkunoidille. Heille tulee upea päivä trulleina :-)
    Kauniita virpomis -oksiakin teitte yhdessä. Ihanaa <3

    VastaaPoista
  2. Upeita hameita olet ommellut <3 Kivat oksatkin. Toivon että tulee pikku trulleja ovelle kun ostin tänään kasan namusia heitä varten. Ja Ovea koristaa koristelemani pääsiäisaiheinen ovikyltti. Viime vuonna taisi käydä vain yksi satsi noitia. Silloin mulla ei ollut mitään kun monena vuonna heitä ei näkynyt.

    VastaaPoista