torstai 21. toukokuuta 2015

Siipien suojassa

Alla oleva akvarellimaalaus on yksi kuuden teoksen sarjasta. Tämän sarjan maalasin opinnäytetyönä  viime helmi-maaliskuun vaihteessa esiteltyyn taiteen päättötyönäyttelyymme Vuotalon galleriassa Helsingissä.

Valitsin päättötöideni tekniikaksi akvarellin, joka on minulle ehkä luontevin ja läheisin ilmaisumuoto.
Akvarellitekniikassa kiehtovinta on herkkyys ja yllätyksellisyys. Kuvataiteilija voi suunnitella ja johdatella akvarellimaalausta, mutta veden ja värin salaperäinen liitto kuitenkin viimekädessä määrää sen suunnan.

Päättötyöportfoliossani paneuduin väreihin, niiden symboliikkaan ja vuorovaikutukseen maalausteni kautta. Oikeilla värivalinnoilla voidaan merkittävästi vaikuttaa sanomaan ja tunnelmaan. Maalausteni sarjasta muodostui näinollen melko värikylläinen ja salaperäinen. Portfoliot ovat olleet näyttelyn jälkeen tarkastettavina ja ensi viikon keskiviikkona on todistusten jako. Jo vähän jännittää minkälaiset arvostelut sieltä napsahtaa.

Harrastin akvarellimaalausta useita vuosia jo ennen taideopintojani ja ehkä juuri siitä syystä se jäi opiskeluaikana hieman taka-alalle, koska monissa muissa maalaustekniikoissa oli niin paljon uutta ja kiinnostavaa opittavaa.

Päättötöikseni ajattelin aluksi tehdä akryylimaalusten sarjan tai vaihtoehtoisesti grafiikkaa, josta tein opiskelun aikana kuvanveiston ohella syventävät opinnot. Työskentely oli aika-ajoin tosi tahmeaa, enkä oikein saanut otetta. Niinpä kaivoin vesivärit esille ja päätin ihan omaksi ilokseni "irrotella" ja yrittää vapauttaa tekemistäni muutamalla akvarellillä. Niistä tuli mielestäni aika kivoja ja näytin ne omaohjaajalleni, joka oli heti sitä mieltä, että ehdottomasti tekisin opinnäytetyöni tällä tekniikalla. Hän näki sen olevan vahvaa aluettani ja kokeilemani koristeellinen tyyli persoonallista.

Näin sitten lopputöitteni tekniikka vaihtui.En missään vaiheessa halunnut tehdä ihan perinteisiä akvarellejä, vaan toivoin löytäväni ilmaisuuni omaperäistä ja freessiä ilmettä, kuitenkaan vesivärimaalauksen läpikuultavaa hienoutta unohtamatta.
Otin tehokeinoksi dekoratiivisyyden, jolla pyrin loihtimaan maalauksiini kiinnostavaa, hieman mystistä sadunomaista tunnelmaa. Piirtäminen lienee myös vahvaa aluettani, joten pienten yksityiskohtien ja koristelujen loihtiminen ei tuottanut minulle vaikeuksia, vaan antoi tekemiseen lisää intoa ja tyydytystä.

Lopputuloksena oli n 10 sekatekniikkamaalausta,
jossa teokset olivat akryyli- ja tussitehosteilla höystettyjä akvarellejä. Näistä päättötyönäyttelyyn valikoitui kuuden teoksen sarja.

Tämän  Siipen suojassa teoksen koko on kehystettynä 50 x 70cm ja sen hinta on 280 euroa. Maalauksen lisäksi hintaan sisältyy valkoiset kehykset ja passepartout.
(Lisäksi tulee mahdolliset postituskulut.)


5 kommenttia:

 1. Kyllä on kaunis työ!
  Pysähdyn katselmaan työtäsi useaan otteeseen.
  Kaunis!
  Tervetuloa sivuille uudestaan!

  VastaaPoista
 2. Kyllä on kaunis työ!
  Pysähdyn katselmaan työtäsi useaan otteeseen.
  Kaunis!
  Tervetuloa sivuille uudestaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti kommentistasi. Yritän päivittää tänne lisää kuvia noista päättötyö maalauksistani jahka kerkiän. Kiva jos tulet katselemaan toistekin...

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitoksia, huomenna ehkä jo lisää maalauksiani... nyt nautitaan lauantai ehtoosta :).

   Poista