maanantai 25. huhtikuuta 2016

Lähde

KuumArt:n kevätnäyttelyn teemana oli Lähde. Sana, jolla on monta merkitystä.

Näyttely oli esillä huhtikuun alussa Järvenpää talon Järnätti näyttelytilassa ja sen jyrytti vantaalainen kuvataiteilija Paula Holopainen. Näyttelyyn sai tarjota maximissaan kolmea teosta, jotka ovat valmistuneet kahden viime vuoden aikana.

Mielenkiintoinen aihe oli inspiroinut lukuisia taiteilijoita ja näyttelyyn tarjottiin yli 150 teosta yli 60:ltä taiteilijalta, joista jyryttäjä valitsi esille pantavaksi 65 teosta.

Minä sain näyttelyyn 2 teosta, toinen oli veistos ja toinen tämä alla esittelemäni akryyli/sekatekniikkamaalaus. 
Halusin käsitellä aihetta monipuolisesti, eri merkitysten kautta ja eri tekniikoin, niinpä kaikki kolme tarjoamaani työtä olivat hyvin eri tyyppisiä.Tällä teoksellani halusin kuvata lähdön hetkeä. Luonnokseeni piirsin ihmishahmon, joka on aikeissa hypätä kiven päältä. Maalauksen edetessä lähdön hetki sai kuitenkin vielä uuden merkityksen kuvatessani ihmisen todellista lähdön hetkeä tästä todellisuudesta, elämästä luopumisen tuskaa ja haikeutta.

Halusin pitää taustan hyvin pelkistettynä, jotta lähdön hetken tunnelma korostuisi ja lähdön ympärille muodostuisi avoin tyhjyys. Kivi vaihtui vuoren huippuun (elämän ääripäähän), josta ihminen hyppää tuntemattomaan siipien johdatellessa hänet kuvainnollisesti tuonpuoleiseen, eletyn elämän haihtuessa kuplina ilmaan.

Molemmat teokseni haluttiin suoraan tästä näyttelystä seuraavaan näyttelyyn, joka on mielenkiintoinen taidekasvatusprojekti Järvenpäässä Haarajoen koulussa.

Kuvataideviikon aikana on taidetta esillä koulussa eri muodoissaan ja taiteilijat pitävät oppitunteja kertoen teoksistaan, kuvataiteilijan työstä ja opiskeluvaihtoehdoista ym. Oppilailla on ainutlaatuinen tilaisuus viikon ajan tutustua taiteeseen ja taiteen tekemiseen vuorovaikutussuhteessa taiteilijan kanssa. Koulu järjestää myös oppilaiden vanhemmille iltatilaisuuden, jossa heillä on mahdollisuus tutustua näyttelyyn, esittää kysymyksiä ja keskustella taiteilijoiden kanssa.

Hyvä Järvenpää, tämä on arvokasta taidekasvatusta!

8 kommenttia:

 1. Hienoa!! Onnea seuraavaan näyttelyyn ja oppitunneille! :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos vierailustasi. Aika mielenkiintoisia kuvia Ja teoksia.

  VastaaPoista
 3. Wau!!! mitkä värit ja minkä voimaannuttavan tunnelatauksen työ antaa!

  VastaaPoista
 4. Puhuteleva hieno maalaus. Onnitelut ja onnea näyttelyyn.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kaikille kommenteista! Huomenna se on sitten aika mennä purkamaan tämäkin näyttely. Nopeasti se 3 viikkoa vierähtää.

  VastaaPoista
 6. Upea taulu! Kaunis lähdön tunnelma. Toi koulun taideprojekti/näyttely kuulostaa älyttömän kivalta! Vitsi, jos meilläkin olisi ollut tuollaista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta, siihen aikaan kun minä olin koulussa tehtiin yleensä vain piirroksia tai korkeintaan vesivärimaalauksia. Koulut joutuvat supistamaan tänä päivänä taito- ja yleissivistävissä aineissa. Kuvistakin on ala-asteella enää yksi tunti viikossa. Siksi Haarajoen koulu halusi järjestää tämän ainutlaatuisen kuvataideprojektin jossa jokaisella oppilaalla oli mahdollusuus tutustua taiteilijan työhön viikon aikana.

   Poista